Saturday, March 23, 2013

CURRENT GK QUESTIONS


1. Where is the world’s largest temple is going to be built by  Mahavir Mandir  trust?
Answer : Bihar

2. At which place the “Awan ka Cinema” film festival is going to be organized?
Answer :  Kargil

3. Tallest residential building “princess tower” located at  ?
Answer : Dubai

4. World’s richest lady according to business review weekly ?
Answer : Gina Rinehart

5. The country with the greatest numbers of preterm birth with 35,19,100 is ________?
Answer:  India

6. Where was the statue of Mahatma Gandhi was unveiled recently?
Answer:  South Africa

7. What is the position of India in cyber crime according to report given by SDA?
Answer: fifth place

8. Where will be the 46th Asian Development Bank Meeting of 2013 will be held?
Answer: New Delhi

9. How many years were completed by our existing parliament after the first election held in 13 May 1952?
Answer: 60 years

10. What is the name of the TAPI gas pipeline project (TGPP) which originate from the Turkmenistan reaches to India via Afghanistan and Pakistan?
Answer: Peace pipeline

11. Whose death anniversary is observed as the Anti Terrorism Day?
Answer: Rajiv Gandhi

12. Osmania University Ranked ______ in the top 121 Universities in the country according to Nielsen survey
Answer: 6th

13.The Indian Institute of Chemical Technology  Hopes to Establish Deflouridation Plants in which states?
Answer : A.P & Rajasthan

14. At which place the World Wildlife Fund summit is going to be held ?
Answer:   Brazil

15. Where was the NATO summit 2012 held for Three days recently ?
Answer:  Chicago

16. Who had been awarded Kalpana Chawla Excellence Award?
Answer : Miss Vinya Mishra & Sushma Seth

17. Who is the person from India got the prestigious International Jurists award?
Answer :  Mulayam Singh Yadav

18. Who has been conferred “The Grand Cordon of the Order of the Rising Sun” title recently?
Answer:   Ratan Tata

19.  Who has been awarded the first Tagore Award for cultural harmony ?
Answer : Pt Ravi Shankar

20.who awarded in 65th cannes film festival as best actor ?
Answer:   Mads Mikkelsen

21. Rahul Battachary who is an Indian won British friction prize on ?
Answer:  Literature

22.Who had won the World Snooker Title for 2012 held at Sheffield?
Answer:  Ronnie O’Sullivan

23.What is the new national record set by Krishna Poonia atTrack crew Throwdown Meet recently in Hawaii?
Answer : 64.76m

24. Who had won the World Cup Title recently held at Antalya, Turkey?
Answer: Deepika Kumari

25. Who had won the Madrid Men’s Open title held at Madrid , Spain recently?
Answer: Roger Federar

26. Who had won the National Junior Boxing championship for 2012
Answer: Manjeet Singh

27. Sania-Mattek pair recently won which title?
Answer:  Brussel open Title

28. who won orange cap in IPL-5 ?
Answer : Chris Gale (RCB)

29. The total 6′s in th IPL is
Answer:  728

30. Formulae one Manacco Grand pix won by ?
Answer:   Mark Weber

31.the winner of thomas cup in London olympics is ?
Answer:  Lin danled(china)

32. chattisgardh girls and boy clinch national tites on which game ?
Answer : Basket ball

33. Grand master Anand belongs to which state in India?
Answer:  Chennai

34.Which state topped the list of highest per capita income in the country with 1,92,652 rupees?
Answer:   Goa

35.Who is the new president of Russia recently taken sworn?
Answer : Vladimir Putin

36. The Hamburg harbour celebrates how many years recently?
Answer: 823 years

37. Which company become number one mobile company in the world?
Answer:  Samsung

38.  Which country had discovered petroleum recently?
Answer: Bangladesh

39.Liberia’s president for his war crimes sentenced to jail for ?
Answer: 50years

40.What is the place where Pakistan lost nearly 140 soldiers after a masive avalannde entombed the Gayari army base recently?
Answer:  Siachen

41.Sahar signed an agreement to build and develop a new city in which country?
Answer: Bangladesh

42. India made dozen agreements with which country recently?
Answer:  Myanmar

43.The Asian Development Bank (ADB) has provided assistance of how many USD aid to India?
Answer: $6.25 billion

44. What are the norms called for the implementation of the new global capital adequacy which was directed by the RBI to Indian Banks?
Answer:  Basel-III

45. Andhrapradesh high court invalidated which % sub-quato for Minority?
Answer: 4.5%

46. Which country had recently test fired  a short range ballistic missile ?
Answer:   Pakistan

47. pakistan test fired Nuclear capable _______ Missile ?
Answer:  Hatf9

48. Name the Vatican Envoy to India and Nepal, who inaugurated A.P Mission Congress?
Answer : Sarvotore Pennacchio

49. Who has been appointed as the German ambassador to India recently?
Answer: Michael steiner

50. who selected as a member of Borad Federation Against drugs from India?
Answer : Kiran Bedi

51. Which country has launched TMA-04M rocket  recently?
Answer:  Russia

52.India test fired the which type of Akash Missile recently?
Answer:  Surface to air

53.  Who is Snooker champion  announced his retirement recently?
Answer : Stephen Hendry

54. Who is the Indian American scientist quits from top energy post recently?
Answer : Apunava Majumdar

55. who is vice president and CCO of infosys Bpo reginesed recently?
Answer:  Ritesh Idnani

56.Who is the Afghan peace negotiator shot dead recently?
Answer : Arsalan Rahmani Daulat

57. Who is the Mexican novelist played dominant role in Latin America died recently?
Answer :    Carlos Fuentes

58. Who is the EU Ambassador to India visited  Nagaland to interact with chamber of commerce and industry recently?   Answer:  Joao Cravinho

59. who is the democracy Icon in Myanmar ,first visit to abroad in 24years is ?
Answer:  Aung san suu kyi

60. who is the present president of myanmar ?
Answer:  Theinsein

61. The laughter day is celebrated on which day?
Answer: First Sunday of May every month

62. Anti tobacco day is celebrated on which day?
Answer : May 31st

63. Who is the author of the book ‘Harbinger of Social Justic’ ?
Answer:    Sarah Booth

64.Where was the 47th IAC committee meeting of NDA held?
Answer:  Khadakwasla

No comments: