Friday, March 22, 2013

Current Affairs December 2012


1. Name the corporate Hockey team which emerged champion against Bharat Petroleum in the 23rd Lal Bahadur Shastri hockey tournament at the Shivaji Stadium on 4 December 2012.
a) Air India
b) Bharti Airtel
c) Reliance Industries
d) Hindustan Petroleum
Answer: (a) Air India

2. Name the England Cricket Captain who became the youngest Batsman to score 7000 Runs
a) Alastair Cook
b) Kevin Peitersen
c) Daniel Vettori
d) Andrew Strauss
Answer: (a) Alastair Cook

3. Name the Basket player who Became Youngest Player in the History of NBA to Reach 30000 Career Points
a) Andrew Bogut
b) Kobe Bryant
c) Leandro Barbosa
d) Robert Sacre
Answer: (b) Kobe Bryant

4. Name the Cricketer and Former Captain of the Australian Cricket team who on 3 December 2012 announced his retirement from International Test Cricket.
a) Ricky Ponting
b) Adam Gilchrist
c) Shane Warne
d) Michael Clarke
Answer: (a) Ricky Ponting

5. The Competent Authority on 3 December 2012 approved the appointment an IPS officer (MP-77) as officer on Special Duty in the Intelligence Bureau and also as the Director for Intelligence Bureau. Name the Person.
(a) Syed Asif Ibrahim
(b) Ali Haider
(c) Venkat Rangaswamy
(d) K.C.Roy
Answer: (a) Syed Asif Ibrahim

6. Name the Senior party leader and former Deputy Chief Minister of Indian National Congress who on 6 December 2012 switched sides and joined the BJP with his supporters.
(a) Narhari Amin
(b) Kantilal Ghiya
(c) Arjun Modhwadia
(d) Nitin Gadkari
Answer: (a) Narhari Amin

7. The Uttar Pradesh government on 4 December 2012 decided to issue Cards to industrialists and industrial associations for easy access to its offices. What is the name of that card?
(a) Golden cards
(b) Silver cards
(c) Platinum cards
(d) Industrial cards
Answer: (a) Golden cards

8. Union Government of India on 5 December 2012 cleared the decks for transferring the prime India 12.5 acre United Mill land in Mumbai to the Maharashtra government for building a state-of-the-art memorial for an Indian revolutionary and political leader. Name the political leader.
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel
(b) BR Ambedkar
(c) Ramabai Ambedkar
(d) Balasaheb Thackrey
Answer: (b) BR Ambedkar

9. The Cauvery Monitoring Committee (CMC) on 7 December 2012 asked Karnataka to provide Tamil Nadu with how many TMC(thousand million cubic) feet of Cauvery water during December 2012
(a) 12 TMC feet
(b) 10 TMC feet
(c) 8 TMC feet
(d) 6 TMC feet
Answer: (a) 12 TMC feet

10. The 11th meeting of the India-Canada Joint Working Group (JWG) on Counter Terrorism was held on 29 November 2012. Where was this meeting held?
a) Bangalore
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Mumbai
Answer: (c) New Delhi

11. A meeting of the India and Pakistan former diplomats, peace activists, army and navy officers concluded on 3 December 2012 with an agenda that Sir Creek dispute will be resolved. What are the other territorial troubles that sit amidst the India-Pakistan relationship?
a) Siachen
b) Kashmir
c) Both of these
d) None of these
Answer: (c) Both of these

12. China held one of its largest- ever air force drill involving multi-types fighter planes, amid heightened tensions with Japan over territorial dispute in the East China Sea. How many fighter planes were involved in the drill?
a) 200
b) 1000
c) 100
d) 500
Answer: (c) 100

13. Who was the first top ranking Indian official to visit China after changes in Communist Party of China?
a) Anand Sharma
b) Ajit Singh
c) Shiv Shankar Menon
d) Somanahalli Mallaiah Krishna
Answer: (c) Shiv Shankar Menon

14) How many Indian writers are shortlisted for DSC South Asian Literature Prize 2013?
A. Two B. Three C. Four D. One
Answer- B

15) How many Billion tones of ice has been reparted to lose by Greenland?
A. 200 B. 100 C. 300 D. 400
Answer – A

16) Recently, a book on the life of which cricketer has been relaesed?
A. Sachin B. Dravid C. Kapil Dev D. Yuvraj
Answer- D

17) A book titled Victory India - A Key to Quality Military Leadership has been released by which Chief Marshal of Military?
A. Army B. Navy C. Air force D. Paramilitary Forces
Answer- C

18) Ajmal Kasab got hanged in the jail of which city?
A. Mimbai B. Pune C. Delhi D. Nagpur
Answer- B

19. PetroChina in the third week of December 2012 agreed to buy a 49.9 percent stake in which Canadian firm?
a) Encana's Natural Gas Project
b) Mackenzie Gas Project
c) Pengrowth Gas Project
d) Anderson Gas Project
Answer: (a) Encana's Natural Gas Project

20. Who was appointed as the new Chief Financial Officer of Levi Strauss & Co?
a) Harmit Singh
b) Harpreet Singh
c) Harkeerat Singh
d) Hardeep Singh
Answer: (a) Harmit Singh

21. What kinds of clauses were added by Marks & Spencer (M&S), the British retail company to the agreements in India?
a) Anti-theft clauses
b) Anti-bribery clauses
c) Anti-fraud clauses
d) None of these
Answer: (b) Anti-bribery clauses

22. ICICI Bank, the largest private sector bank of India on 13 December 2012 opened 101 distinct gramin branches or rural branches as the part of its financial enclosure plan. In how many states were these branches opened?
a) Ten states
b) Three states
c) Four states
d) Six states
Answer: (d) Six states

23. Where did the American Depositary Shares (ADS) of Infosys, India’s second-largest IT services provider started trading on 12 December 2012?
a) Bombay Stock Exchange
b) National Stock Exchange
c) New York Stock Exchange
d) Singapore Stock Exchange
Answer: (c) New York Stock Exchange

24. French scientists claimed that they developed a new system which enables humans to get 360 degree vision. The headset in the system is said to capture the images from different directions and thereafter transform these into the matter which is possible for the human vision system to comprehend. What is the name of this new system?
a) Eidograph
b) FlyVIZ
c) Scoliometer
d) Xylometer
Answer: (b) FlyVIZ

25. Scientists from NASA spotted the longest extra-terrestrial river system ever on Saturn’s moon Titan which appears to be a miniature version of one of the Earth’s rivers. Titan which appears to be a miniature version of which river of Earth?
a) Amazon River
b) Thames River
c) Nile River
d) Rhine River
Answer: (c) Nile River

26. Scientists in northern Mexico discovered a new dinosaur with a large prominent nose which lived about 73 million years ago. What is the name of this new dinosaur?
a) Latirhinus Uitstlani
b) Gigantoraptor
c) Khaan
d) Raptorex
Answer: (a) Latirhinus Uitstlani

27. British scientists claimed that they developed in the first week of December 2012, the first toothbrush of the world called Emmident toothbrush which makes use of the _________ for cleaning teeth. Fill in the blank with appropriate word:
a) X-Ray
b) Ultrasound waves
c) 3D Imaging
d) None of these
Answer: (b) Ultrasound waves

28. The 11th meeting of the India-Canada Joint Working Group (JWG) on Counter Terrorism was held on 29 November 2012. Where was this meeting held?
a) Bangalore
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Mumbai
Answer: (c) New Delhi

29. A meeting of the India and Pakistan former diplomats, peace activists, army and navy officers concluded on 3 December 2012 with an agenda that Sir Creek dispute will be resolved. What are the other territorial troubles that sit amidst the India-Pakistan relationship?
a) Siachen
b) Kashmir
c) Both of these
d) None of these
Answer: (c) Both of these

30. China held one of its largest- ever air force drill involving multi-types fighter planes, amid heightened tensions with Japan over territorial dispute in the East China Sea. How many fighter planes were involved in the drill?
a) 200
b) 1000
c) 100
d) 500
Answer: (c) 100

31. Who was the first top ranking Indian official to visit China after changes in Communist Party of China?
a) Anand Sharma
b) Ajit Singh
c) Shiv Shankar Menon
d) Somanahalli Mallaiah Krishna
Answer: (c) Shiv Shankar Menon

32. Apple, on 7 December 2012 launched two new devices. Which are these two devices?
a) iPad 2 and fourth generation iPad
b) iPad mini and iPhone 5
c) iPad mini and fourth generation iPad
d) iPhone 5 and fourth generation iPad
Answer: (c) iPad mini and fourth generation iPad

33. Wipro Consumer Care and Lightning (WCCL) on 8 December 2012 acquired the Singapore-based FMCG Company for 790 Crore Rupees. What is the name of this company?
a) LD Waxson
b) Unza
c) Woods of Windsor
d) Aramusk
Answer: (a) LD Waxson

34. Suresh Vaswani, the former co-CEO of Wipro was appointed as the President of Dell Services, the computer-maker, on 6 December 2012. Which of the following statements is true in this context?
a) Before being promoted to the position of Dell’s president, Vaswani was also the head of application services as well as BPO segment of Dell.
b) In 2011, Vaswani exited from Wipro where he had spent 25 years.
c) Vaswani reported to Schuckenbrock, the former President of Dell.
d) All the three statements are true.
Answer: (d) All the three statements are true.

35. Adani Mining, a global integrated infrastructure player on 3 December 2012 announced completion of the largest mining exploration programme in Australia in a record time. How much time did the Adani Mining take for the programme?
a) 6 months
b) 9 months
c) 1 year
d) 1.5 years
Answer: (b) 9 months

36. Nokia, one of the giant mobile makers agreed to sell the head quarter building or 222 million US dollar or 170 million Euros on 4 December 2012. The headquarter building is to be bought by Exilion, the Finnish real estate company. Where was the headquarter building of Nokia located?
a) Finland
b) Scotland
c) Denmark
d) California
Answer: (a) Finland

37. Name the bank with which the Reserve Bank of India on 4 December 2012 signed a three year Bilateral Swap Arrangement (BSA) for swapping of the local currencies to address short-term liquidity problems.
(a) Bank of Australia
(b) Bank of Scotland
(c) Bank of Japan
(d) None Of these
Answer: (c) Bank of Japan

38. State Bank of India (SBI), the largest lender of India on 5 December 2012 announced about its expectation of infusion of what amount from the government in 2012-2013 fiscal year?
(a) 4000 Crore rupees
(b) 3000 crore rupees
(c) 2500 crore rupees
(d) 3500 crore rupees
Answer: (a) 4000 Crore rupees

39. Infosys decided to transfer listing of American shares of the company from Nasdaq to an stock exchange. Name the particular stock exchange.
(a) Bombay Stock Exchange
(b) Hong Kong Stock Exchange
(c) Taiwan stock Exchange
(d) New York Stock Exchange
Answer: (d) New York Stock Exchange

40. Which Government body on 29 November 2012 dismissed appeals of two Sahara companies- Sahara India Real Estate Corp (SIRECL) and Sahara Housing Investment Corp (SHICL) against SEBI?
(a) Securities Appellate Tribunal (SAT)
(b) Primary Market Advisory Committee
(c) Mutual Fund Advisory Committee
(d) Derivatives Market Review Committee
Answer: (a) Securities Appellate Tribunal (SAT)

41. Eight core sectors of the Indian Economy grew by how much percent in the eight-month high in October 2012-2013 as compare with the 0.4 percent in same time period last year?
(a) 6.5 Percent
(b) 5 Percent
(c) 3.5 percent
(d) 4.5 Percent
Answer: (a) 6.5 Percent

42. Name the renowned soccer player who on 9 December 2012 set the record for most goals in a calendar year by scoring his 86th goal of 2012
(a) David Beckham
(b) Lionel Messi
(c) Cristiano Ronaldo
(d) Roberto Carlos
Answer: (b) Lionel Messi

43. Name the giant of Indian domestic cricket who died on 11 December and was famous for coming close to breaking Sir Don Bradman's first-class score in the Ranji Trophy.
(a) Syed Kirmani
(b) Deepak Shodhan
(c) BB Nimbalkar
(d) Prakash Bhandari
Answer: (b) BB Nimbalkar

44. Name the team that was defeated by to win the inaugural SBI T20 World Cup for the Blind on 13 December 2012 at Central College grounds in Bangalore.
(a) Australia
(b) Pakistan
(c) England
(d) New Zealand
Answer: (b) Pakistan

45. Which team on 15 December 2012 won the 3rd World Cup Kabaddi Tournament for the third consecutive time in the Men’s category and second consecutive time in the Women’s category?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Australia
(d) England
Answer: (a) India

46. Which Country won the Junior Table Tennis Championship claiming all the titles?
(a) Germany
(b) China
(c) Hungary
(d) Sweden
Answer: (b) China

47. Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) allowed entities to set up Alternative Investment Funds (AIFs) which is a newly created class of pooled-in investment vehicles for real estate, private equity and hedge funds. Specify the number of entities allowed to set up.
(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) 16
Answer: (b) 12

48. Consumer Price Index (CPI) data released on 12 December 2012 showed that the retail inflation increased for the second successive month to how many percent in November 2012?
(a) 9.90
(b) 8.90
(c) 9.25
(d) 7.90
Answer: (a) 9.90

49. The Union government of India on 13 December 2012 approved the setting up of Committee to fast track investment clearances for mega projects. Name the Committee approved.
(a) Coalition Committee
(b) Social Justice Committee
(c) Cabinet Committee on Investment (CCI)
(d)Cabinet Committee on Expenditure
Answer: (c) Cabinet Committee on Investment (CCI)

50. Name the Stock exchange which on 14 December 2012 launched an SME index which primarily aims at tracking the current primary market conditions in the Indian capital market and measuring the growth in investors’ wealth over a period.
(a) Bombay Stock Exchange (BSE)
(b) Ahmedabad Stock Exchange
(c) Delhi Stock Exchange (DSE)
(d) Madhya Pradesh Stock Exchange (MPSE)
Answer: (a) Bombay Stock Exchange (BSE)

51. As per the report of Aviation Ministry IndiGo lost huge amount in fiscal year, 2011-2012, the airline was operating in profits constantly in last three financial years. What was the loss amount in said fiscal year 2011-12?
(a) 87.6 crore Rupees
(b) 84.3 crore Rupees
(c) 95.2 crore Rupees
(d) 51.9 crore rupees
Answer: (a) 87.6 crore Rupees

No comments: