Thursday, January 31, 2013

First in India - Questions & Answers


1. First Prime Minister of India? 
Ans: Jawaharlal Nehru 

2. First President of India?
Ans:Dr.Rajendra Prasad.

3. First Deputy Prime Minister of India? 
Ans:Sardar Vallabhai Patel.

4. First Vice President of India ?
Ans: Dr.S.Radhakrishnan.

5. First speaker of Lok Sabha ? 
Ans:G.V.Mavlankar

6. First Chief Justice of India?
Ans:Harilal. J.Kania

7. First woman judge of Supreme Court ?
Ans:Justice. Fatima Beevi

8. First Field Marshal of India? 
Ans:S.H.F.J. Maneskhaw

9. First Commander in Chief of free India ?
Ans Gen.K.M.Kariappa

10. First woman Airline Pilot ? 
Ans:Durba Banerjee

11. First Woman IPS Officer ?
Ans:Kiran Bedi

12. First Prime Minister to resign from Office ?
Ans:Morarji Desai

13. First woman Chief Minister of a state ? 
Ans:Sucheta Kripalani

14. First woman Central Minister of India? 
Ans:Rajkumari Amrit Kaul

15. First Woman Governor of a state ? 
Ans:Sarojini Naidu

16. First Woman Speaker of a state assembly ? 
Ans:Mrs. Shano Devi

17. First Muslim Woamn to sit on the throne of Delhi ? 
Ans:Sultana Rasia

18. First Indian to become the member of British Parliament ? 
Ans:Dadabhai Naoroji

19. First Indian to become member of Viceroy’s Executive Council ?
Ans:Lord. S. P.Sinha

20. First President of Indian National Congress ?
Ans:W.C.Banerjee

21. First Woman President of Indian National Congress ? 
Ans:Annie Besant

22. First Woman President of United Nations General Assembly ? 
Ans:Vijaya Lakshmi Pandit

23. First Indian to become the President of International Court of Justice ? 
Ans:Dr. Nagendra Singh

24. First Indian Cosmonaut ?
Ans:Sqn.Leader. Rakesh Sarma

25. First Nobel Prize winner of India ?
Rabindra Nath Tagore(1913)

26. First Magsaysay Award Winner of India ?
Ans:Acharya Vinoba Bhave.

27. First man in India to climb Everest ?
Ans:Tenzing Norgay

28. First man in India to climb Everest twice ? 
Ans:Nawang Gombu

29. First Indian Woman to climb Everest ? 
Ans:Bachendripal

30. First Youngest Woman to climb Everest ? 
Ans:Dickey Dolma

31. First Indian to climb Everest without Oxygen ?
Ans:Phu Dorjee

32. First to be crowned as Miss. Universe ? 
Ans:Susmitha Sen

33. First to be crowned as Miss. India ? 
Ans:Reeta Faria 

34. First Indian woman to swim across English Channel ?
Arati Saha(She is also known as Arati Gupta)

35. First Indian man to swim across English Channel ?
Ans:Mihir Sen

36. First Woman to win an Asian Gold ? 
Ans:Kamaljit Sandhu

37. First woman who secured the Nehru Literacy Award ?
Ans:Mother Theresa

38. First University in India was started at ? 
Ans:Kolcutta

39. The first State in India to introduce Panchayati Raj System ?
Ans:Rajastan

40. First Indian Pilot ? 
Ans:J.R.D.Tata

41. First Deputy Chairman of Planning Commission ? 
Ans:Gulsarilal Nanda

42. First Law Minister of Independent India ? 
Ans:Dr.B.R.Ambedkar

43. First Indian State to be formed on linguistic basis after the independence? 
Ans:Andra Pradesh

44. First Indian to enter into Civil Service? 
Ans:Satyendranath Tagore

45. First Chief Election commissioner of India ?
Ans:Sukumar Sen

46. First Opposition leader of Indian Parliament ? 
Ans:Dr.Ram Subhag Singh

47. First Comptroller and Auditor General of India? 
Ans:Narahari Rao

48. First Vice Chairman of Rajya Sabha ? 
Ans:S.V. Krishnan Moorthi Rao

49. First Acting President of India ? 
Ans:V.V.Giri

50. First Railway Minister of India ? 
Ans: Lal Bahadur Sasthri.

No comments: