Wednesday, January 1, 2014

list of Satellites launched by India


Satellite
Launch Date
Launch Vehicle
Type of Satellite
05.11.2013
PSLV-C25
Space Mission
30.08.2013
Ariane-5 VA-215
Geo-Stationary Satellite
26.07.2013
Ariane-5 VA-214
Geo-Stationary/Meteorological Satellite
01.07.2013
PSLV-C22
Navigation Satellite 
25.02.2013
PSLV-C20
Earth Observation Satellite
29.09.2012
Ariane-5 VA-209
Geo-Stationary Satellite
26.04.2012
PSLV-C19
Earth Observation Satellite
12.10.2011
PSLV-C18
Experimental / Small Satellite
12.10.2011
PSLV-C18
Experimental / Small Satellite
12.10.2011
PSLV-C18
Earth Observation Satellite
15.07.2011
PSLV-C17
Geo-Stationary Satellite
21.05.2011
Ariane-5 VA-202
Geo-Stationary Satellite
20.04.2011
PSLV-C16
Earth Observation Satellite
20.04.2011
PSLV-C16
Experimental / Small Satellite
25.12.2010
GSLV-F06
Geo-Stationary Satellite
12.07.2010
PSLV-C15
Experimental / Small Satellite
12.07.2010
PSLV-C15
Earth Observation Satellite
15.04.2010
GSLV-D3
Geo-Stationary Satellite
23.09.2009
PSLV-C14
Earth Observation Satellite
20.04.2009
PSLV-C12
Experimental / Small Satellite
20.04.2009
PSLV-C12
Earth Observation Satellite
22.10.2008
PSLV-C11
Space Mission
28.04.2008
PSLV-C9
Earth Observation Satellite
28.04.2008
PSLV-C9
Earth Observation Satellite
12.03.2007
Ariane-5ECA
Geo-Stationary Satellite
10.01.2007
PSLV-C7
Earth Observation Satellite
10.01.2007
PSLV-C7
Experimental / Small Satellite
02.09.2007
GSLV-F04
Geo-Stationary Satellite
10.07.2006
GSLV-F02
Geo-Stationary Satellite
22.12.2005
Ariane-5GS
Geo-Stationary Satellite
05.05.2005
PSLV-C6
Experimental / Small Satellite
05.05.2005
PSLV-C6
Earth Observation Satellite
20.09.2004
GSLV-F01
Geo-Stationary Satellite
17.10.2003
PSLV-C5
Earth Observation Satellite
10.04.2003
Ariane-5G
Geo-Stationary Satellite
28.09.2003
Ariane-5G
Geo-Stationary Satellite
08.05.2003
GSLV-D2
Geo-Stationary Satellite
12.09.2002
PSLV-C4
Geo-Stationary Satellite
24.01.2002
Ariane-42L H10-3
Geo-Stationary Satellite
22.10.2001
PSLV-C3
Earth Observation Satellite
18.04.2001
GSLV-D1
Geo-Stationary Satellite
22.03.2000
Ariane-5G
Geo-Stationary Satellite
26.05.1999
PSLV-C2
Earth Observation Satellite
03.04.1999
Ariane-42P H10-3
Geo-Stationary Satellite
January 1998
Ariane-44L H10
Geo-Stationary Satellite
29.09.1997
PSLV-C1
Earth Observation Satellite
04.06.1997
Ariane-44L H10-3
Geo-Stationary Satellite
21.03.1996
PSLV-D3
Earth Observation Satellite
28.12.1995
Molniya
Earth Observation Satellite
07.12.1995
Ariane-44L H10-3
Geo-Stationary Satellite
15.10.1994
PSLV-D2
Earth Observation Satellite
04.05.1994
ASLV
Space Mission
20.09.1993
PSLV-D1
Earth Observation Satellite
23.07.1993
Ariane-44L H10+
Geo-Stationary Satellite
10.07.1992
Ariane-44L H10
Geo-Stationary Satellite
20.05.1992
ASLV
Space Mission
29.08.1991
Vostok
Earth Observation Satellite
12.06.1990
Delta 4925
Geo-Stationary Satellite
21.07.1988
Ariane-3
Geo-Stationary Satellite
13.07.1988
ASLV
Earth Observation Satellite
17.03.1988
Vostok
Earth Observation Satellite
24.03.1987
ASLV
Space Mission
30.08.1983
Shuttle [PAM-D]
Geo-Stationary Satellite
17.04.1983
SLV-3
Earth Observation Satellite
10.04.1982
Delta 3910 PAM-D
Geo-Stationary Satellite
20.11.1981
C-1 Intercosmos
Earth Observation Satellite
19.06.1981
Ariane-1(V-3)
Geo-Stationary Satellite
31.05.1981
SLV-3
Earth Observation Satellite
18.07.1980
SLV-3
Experimental / Small Satellite
10.08.1979
SLV-3
Experimental / Small Satellite
07.06.1979
C-1 Intercosmos
Earth Observation Satellite
19.04.1975
C-1 Intercosmos
Experimental / Small Satellite

Tuesday, December 31, 2013

India’s all time Olympic Medalist

1. K. D. Jadhav— Bronze —1952 (Helsinki)—Wrestling— Men’s freestyle Bantamweight
2. Leander Paes —Bronze — 1996 (Atlanta)—Tennis—Men’s singles
3. Karnam Malleswari —Bronze —2000 (Sydney)—Weightlifting—Women’s 69 kg
4. Rajyavardhan Singh Rathore —Silver— 2004 (Athens)—Shooting—Men’s double trap
5. Abhinav Bindra —Gold — 2008 (Beijing) —Shooting—Men’s 10m Air Rifle
6. Vijender Singh— Bronze— 2008 Beijing— Boxing—Men’s 75 kg
7. Sushil Kumar— Bronze — 2008 Beijing —Wrestling—Men’s 66 kg Freestyle
8. Gagan Narang— Bronze — 2012 London—Shooting—Men’s 10m Air Rifle
9. Vijay Kumar —Silver—2012 London— Shooting—Men’s 25 Rapid Fire Pistol
10. Saina Nehwal —Bronze —2012 London—Badminton—Women’s singles
11. Mary Kom —Bronze— 2012 London— Boxing—Women’s flyweight
12. Yogeshwar Dutt —Bronze— 2012 London—Wrestling—Men’s 60 kg Freestyle
13. Sushil Kumar —Silver— 2012 London—Wrestling—Men’s 66 kg Freestyle

Sunday, October 27, 2013

CURRENT AFFAIRS 2013

1. Who equaled the world record of eight golds at the 2013 World Athletics Championships?
Answer: Usain Bolt

2. The Chinese Navy hospital ship which paid a week-long goodwill visit to Bangladesh recently?
Answer: Peace Ark

3. Who has been appointed as the Chairperson of the National School of Drama Society?
Answer: Ratan Thiyam

4. In which state did the Saharsha-Patna Rajyarani Express run over pilgrims killing 37 people?
Answer: Bihar

5. Where in India was the statue of Nobel Laureate Dr. Norman Borlaug unveiled recently?
Answer: New Delhi

6. Whose new book, `My Journey: Transforming Dreams into Actions’ has been released recently?
Answer: A.P.J Abdul Kalam

7. World Photography Day was celebrated on:
Answer: August 19

8. The scientists of the Smithsonian Institution of the United States have recently announced the discovery of a new mammal named………….?
Answer: Olinguito

9. Who has been selected for Sir Edmund Hillary Mountain Legacy Medal 2013?
Answer: Harshwanti Bisht

10. Who has been appointed as the Director General of the CRPF?
Answer: Dilip Trivedi

11. Who won the Men’s singles in the Rogers Cup 2013, held in Montreal, Canada?
Answer: Rafael Nadal

12. In which state is the Election Commission planning to use Voter Verifiable Paper Audit Trial (VVPAT) system for the first time in the country?
Answer: Nagaland

13. Who has been appointed as India’s new Ambassador and the Permanent Representative on the U.N Conference on Disarmament?
Answer: Dr. Bala Venkatesh Varma

14. Which Indian squash player won gold in the Asian Youth Games held in Nanjing, China?
Answer: Kush Kumar

15. The Indian who won bronze medal in the 96 kg freestyle category at the recently held World junior Wrestling Championships held in Sofia, Bulgaria?
Answer: Satywart Kadian

16. Which International Tennis player from France, who also won the Wimbledon Women’s Singles title 2013, has announced her retirement from the game?
Answer: Marion Bartoli

17. India has won 83 medals at the 2013 World Police & Fire Games held at ………….?
Answer: Belfast

18. What does RGGVY stand for?
Answer: Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana. The programme is aimed at providing electricity to all rural households. The 
Government of India has recently decided to continue the programme.

19. The new mobile app devised by German scientists that helps locate lost items?
Answer: Find My Stuff

20. The Indian Newspaper Society has approved the proposal to hike the FDI (Foreign Direct Investment) in print media from 26 percent to………….. percent?
Answer: 49

21. Who won the women’s singles in the Cincinnati Open tennis tournament?
Answer: Victoria Azarenka.

22. Who is the Chairman of the newly constituted committee by the Central Government, to assess the status of Scheduled tribes?
Answer: Virginius Xaxa

23. The renowned Indian cricket coach and Dronacharya awardee who passed away on 16th August?
Answer: Desh Prem Azad

24. A Street in which foreign country has been named after Mahatma Gandhi on the occasion of India’s 67th Independence Day?
Answer: Canada.

25. Which space telescope built by NASA has stopped its mission of `searching for habitable planets’ after its pointing system broke down?
Answer: Kepler telescope

26. Nouri-Al-Maliki, the prime minister of …………. recently visited India?
Answer: Iraq

27. Which country’s Vice President, Mohammad Karim Khalili was on an official visit to India?
Answer: Afghanistan

28. Which Indian state has recently enacted anti-superstition law?
Answer: Maharashtra

29. Who became the first woman to take over as Chairman and Managing Director of HPCL?
Answer: Nishi Vasudeva

30. The airstrip in Ladakh, reopened by the Indian Air Force?
Answer: Daulat Beg Oldi

31. Who won the Formula One Belgian Grand Prix 2013?
Answer: Sebastian Vettel

32. Which Indian classical singer and music director from Odisha passed away on 25 August?
Answer: Raghunath Panigrahi

33. Which Indian won the Winston-Salem open tennis doubles title along with his Canadian partner Daniel Nestor?
Answer: Leander Paes

34. The Indian Navy’s submarine that sank at the navel dockyard in Mumbai after fire on board on August 14?
Answer: INS Sindhurakshak

35. Who won this year’s Children’s Peace prize, instituted by the Dutch based Kids Rights Foundation?
Answer: Malala Yousafzai

36. Which country’s army general, Lt Gen Maqsood Ahmed, has been appointed as the Military Advisor for United Nations Peace Keeping operations?
Answer: Pakistan

37. …………… was observed as the International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its abolition?
Answer: August 23

38. On which day was the 50th anniversary of Martin Luther King’s famous `I have a dream’ speech celebrated?
Answer: August 28

39. In which country did many people including children die in attacks using chemical warfare?
Answer: Syria

40. Who heads the Tax Administration Reform Commission (TARC), recently set up by the Government of India?
Answer: Parthasarathy Shome

41. Facebook and Six other technology firms (Ericson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm and Samsung) have launched an initiative named ……….. to make internet access affordable for people across the globe?
Answer: Internet. org

42. As a measure to contain the downward trend of Rupee, the Government of India has banned the duty-free import of …………. by air travelers?
Answer: Flat Screen Televisions

43. The scientists of which country have recently developed the most precise clock in the world?
Answer: United States

44. Who won the recently concluded Ashes Cricket test series?
Answer: England

45. Who received this year’s Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?
Answer: Brigalia Bam

46. Who took over as the President of Zimbabwe for another five year term?
Answer: Robert Mugabe

47. Who won this year’s Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Answer: Ronjon Sodhi

48. Who won this year’s Dronacharya Award in connection with Athletics coaching?
Answer: K.P Thomas

49. International Day of the victims of enforced disappearances was observed on ……………..?
Answer: August 30

50. Who was honoured with the inaugural Mahathir award for Global Peace?
Answer: Nelson Mandela

51. The Life Sciences Park to be set up by the Kerala Government is named …………..?
Answer: Bio 360

52. Which country’s foreign minister, Samuel Santos Lopez visited India recently?
Answer: Nicaragua

53. Which Indian has been appointed as the chairman of the Ethics Commission of the International Weightlifting Federation?
Answer: Birendra Prasad Baishya

54. Which Indian along with Zheng Jie of China won the women’s doubles title at the WTA New Haven Open?
Answer: Sania Mirza

55. Which Gulf nation has passed the country’s first law against domestic violence?
Answer: Saudi Arabia

56. Which neighbouring country’s Prime Minister, Tshering Tobgay has paid a six day visit to India recently?
Answer: Bhutan

57. Who stepped down as the Chairman of the National Payments Corporation of India?
Answer: K. Narayana Murthy

58. …………… was celebrated as the National Sports Day?
Answer: 29 August. This day marks the birthday of Dhyan Chand.

59. The UN General Assembly has declared April 6 as the International Day for ……………?
Answer: Sport for Development and Peace

60. The UN Human Rights Commissioner who was on a week-long fact finding mission in Sri Lanka?
Answer: Navi Pillai

61. Which neighbouring country is set to introduce the Right to Information bill in the Parliament?
Answer: Pakistan

62. Which Asian country has unveiled `Izumo’ , their largest warship after World War II?
Answer: Japan

63. The first prison in the country to have its own radio station?
Answer: Tihar Jail

64. The Irish writer and Nobel Prize recipient, who passed away on 30 August?
Answer: Seamus Heaney

65. Which software giant is to buy Nokia Company?
Answer: Microsoft

66. The Indian Air Force has inducted its biggest transport aircraft named ……………..?
Answer: C-17 Globemaster III

67. Who won the Asia Cup Men’s Hockey title?
Answer: South Korea

68. Which former heavy weight boxing champion, nicknamed `The Duke’, passed away recently?
Answer: Tommy Morrison

69. Which nation was chosen by the International Olympic Committee to host the 2020 Summer Olympics?
Answer: Tokyo

70. Where was this year’s G-20 Summit held?
Answer: St. Petersburg, Russia

71. Who won the Men’s singles at the US Open 2013?
Answer: Rafael Nadal

72. Which book written by Jhumba Lahiri has been shortlisted for the Booker Prize 2013?
Answer: The Lowland

73. The largest known volcano on the Earth, discovered recently?
Answer: Tamu Massif

74. Who has become India’s first Woman Chief Information Commissioner?
Answer: Deepak Sandhu

75. Who lifted the Italian Grand Prix Formula One title?
Answer: Sebastian Vettel

76. What is the name given to the new Android 4.4 operating system?
Answer: KitKat

77. Which newly discovered painting has been confirmed as a work of Vincent Van Gogh?Answer: Sunset at Montmajour

78. Who is the new President of the International Olympic Committee?
Answer: Thomas Bach

79. Who was conferred with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development recently?
Answer: Ellen Johnson Sirleaf

80. Which state Government has announced the scheme Manodhairya to help rape survivors and child victims of sexual abuse?
Answer: Maharashtra

81. Who won the South Asian Football Federation Championship 2013?
Answer: Afghanistan

82. Who becomes the 23rd Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?
Answer: Raghuram Govind Rajan

83. Who received Amnesty International Award 2013?
Answer: Malala Yousafzai

84. The International Day of Peace, also known as World Peace Day Observed On?
Answer: 21st September

85. Who becomes the first Indian to win bronze medal at World Wrestling Championship?
Answer: Sandeep Tulsi Yadav

86. Who is appointed as Rajasthan State Election Commissioner recently?
Answer: Ramlubhaya

87. Who won Miss World 2013?
Answer: Megan Young

88. Who conferred with the Tagore Award for Cultural Harmony for year 2013?
Answer: Zubin Mehta

89. Who is sworn in as the12th President of Pakistan?
Answer: Mamnoon Hussain

90. Who wins US Open 2013 title?
Answer: Serena Williams

91. Who has been elected as the President of the International Olympic Committee (IOC)?
Answer: Thomas Bach

92. World Tourism Day was observed on?
Answer: September 27, 2013
Theme for 2013: “Tourism and Water: Protecting our Common Future”

93. Union Government of India Finalised Setting up World’s Largest Solar Power Project in ……?
Answer: Rajasthan

94. A new Advanced universal banking solution that simplifies banking operations launched by Infosys is ?
Answer: Finacle 11E

95. Indian rollerskater entered into Guinness Book of record is ?
Answer: Rohan Kokane

96. World’s highest civilian airport (to boost Tourism) opens by China located at ?
Answer: Sichuan

97. India’s First Marine Eco-Sensitive Zone declared in….?
Answer: Gulf of Kutch, Gujarat

98. Which city won the right to host the 2020 Summer Olympic Games?
Answer: Tokyo

99. Who has been awarded the Fifth Deutsche Bank Prize for Financial Economics 2013 ?
Answer: Reserve Bank of India governor Raghuram Rajan


100. Miss Nigeria, ______________ won the Miss Muslimah World 2013 Title ?
Answer: Obabiyi Aishah Ajibola